Loimitus
Loimitus, yksi ikuinen ongelma. Onko hevosella liikaa vai liian vähän päällä. Minkälainen on sopiva loimi, mille säälle mikäkin loimi pitäisi laittaa. Onko fleecevuorellinen parempi kuin ohut vanuvuorellinen loimi. Mille säälle hevonen pitää loimittaa vai onko loimituksesta haittaa?
Mielestäni tärkein asia on loimituksessa käyttää maalaisjärkeä! Esimerkiksi jos on kova pakkanen tai kova (ja kylmä) sade niin loimen laittaminen on järkevää, jottei hevonen kastu ja palellu/sairastu. Loimitukseen kannattaa ottaa huomioon sää, miten pitkään hevonen tarhaa, mahdollinen klippaus, karvanpaksuus, hevosen "herkkyys" esim. kylmälle jne. Kuitenkin jos on paksu karvainen hevonen ja on kuiva pieni pakkanen niin en nää syytä miksi hevonen ei sillon voisi mennä ilman loimea ulos.
Kesällä pääsääntöisesti Jymy saa ulkoilla ilman loimea, pienellä kesäsateellakin. Sade on tuolloin melko "lämmintä", joten loimen laittaminen on turhaa. Ötökkäloimeakaan sillä ei ole, enkä tuskin osta koska se ei sellaista tarvitse -> ei ole herkkä ötökän puremille. Joskus kesälläkin näkee, että hevonen pitää loimittaa pieneenkin sateeseen ja jopa aurinkoisellekin säälle. On toki olemassa herkkiä hevosia, joiden selät esimerkiksi menevät helposti kylmyyttä saadessaan jumiin mutta hyvät alku- ja loppuverryttelyt ehkäisevät jumiutumista.
Itse suosin fullneck loimia eniten, ja talvella mielestäni loimen käyttäminen on järkevää vaikka ei pakollista. Jymykun on klipattu läpi talven niin sitä "pitää" loimittaa, koska sillä ei tosiaankaan ole karvoja niin on arempi paleltumaan. Tallissa tällöin pidän lämpötilasta riippuen ohutta (yleensä kaulakappaleetonta) tallitoppista. Meillä on melkoisen lämmin talli, joten kaulakappaleellinen talliloimi ei mielestäni ole tarpeellinen. Ulkona puolestaan Jymyllä on esimerkiksi tällä hetkellä yleensä fleecevuorellinen sadeloimi tai kovalla pakkasella (joita ei ole kyllä ollut kauheammin) niin ulkotoppaloimi, ja näiden alle jää talliloimi. Mielestäni kuitenkin ohut vanuvuorellinen loimi on parempi kuin fleecevuorellinen. Vanuvuorelliset loimet kuivuvat nopeammin jos kastuvat, ja fleecevuorelliset voivat joistakin hevosista tuntua "inhottavilta" klipattua ihoa vasten. Jymy kuitenkaan ei klipattunakaan ole herkkä saamaan kylmää, joten pyrin välttämään turhan loimittamisen.
Alku ja loppukäynneissä käytän yleensä vilttiä/loimea takapuolen päällä, jotta lihakset pysyvät lämpiminä.
Loimien tulisi kuitenkin olla hyvin istuvia, koska muuten voivat olla jopa vaarallisia hevosille. Liian iso loimi voi piehtaroidessa jäädä "jumiin" ja liian pieni loimi puolestaan ei suojaa välttämättä tarpeeksi. Jymylle on todella vaikeaa löytää sopivan mallisia loimia, koska suurin osa on kaula-aukosta liian isoja ja leveitä. Jos loimi valuu yön aikana paljon taakse niin se voi hangata esimerkiksi sään auki, jolloin voi olla ettei satulaa pysty käyttämään. Toki hevosenkin on epämukavaa olla vääränlaisissa varusteissa kuten ihmistenkin.
Itse jätän Jymyn usein liikutuksen jälkeen talvella/syksyllä sisälle. Usein se klippauksesta huolimatta hikoaa aika paljon niin en ota riskiä, että se vilustuisi jos laittaisin sen kylmään ulos iho märkänä vaikka olisikin loimi(a) päällä. Märkä hevonen paleltuu ulkona helposti. Tai jos vien ulos niin ennen sitä kuivatan pitkäkaulaisilla fleeceloimilla hyvin kuivaksi. Usein kesällä kuitenkin käytän hikisen hevosen vain "suihkussa" ja vedän viilalla ja vien ulos. Haluan kuitenkin että hepat saisi olla mahdollisimman paljon ulkona. Kesällä letkutuksen jälkeen on tärkeää vetää viilalla pinnalla oleva vesi pois, koska muuten hevoselle tulee entistä kuumempi (koska aurinko lämmittää sen veden hevosen iholla!).
En tiedä oliko tässä sepostuksessa mitään järkeä, mutta olen halunnut tästä aiheesta pitkään kirjoittaa. Ainakin esille tuli miten itse loimitan :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti