Sivut

torstai 12. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI: LUUKKU 11

 Pahoittelen, että tämä luukku tulee hieman myöhässä..

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

 Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta

Suokki ruuna Jymy-Jooseppi eli tutummin Jymy. Jymy on syntynyt 1997 eli on vielä 16v. Aikaisemmin on hypännyt kisoissa 110cm ratana, nykyisin kuitenkaan ei enää treenata esteitä aktiivisesti vaan vain mielenvirkistykseksi pienempiä esteitä. Yksittäisenä mennyt korkeimmillaan kai 125cm. Koulupuolella kisattu HeC-HeA, mutta sanoisin että HeB(-A) tasoinen. Ei vielä ihan täysin voi sanoa HeA tasoiseksi vaikka on hyväksytysti startattu. Luonteeltaan tosi kiltti, ei pure tai potki vaikka voi välillä näyttää vähän happamalta karsinassa. Rauhalliseksikin voisi muulloin kuin ratsastaessa sanoa. Ratsailla reipas ja helposti innostuva :D Omaa myös omia mielipiteitä, kuten karsinassa oleva ruokakippo on aivan turha kapistus..
 
 Hevoset vai ponit? Miksi?

Pienet hevoset tai isot ponit sanoisin! Koska oon aika lyhyt niin miun on vaikeaa ratsastaa kovin isoilla hevosilla kun en saa esimerkiksi pohkeita kunnolla ympärille. Kuitenkin oon liian iso pikku poneille, joten tommoinen Jymyn kokoinen on mielestäni itselleni sopiva eli n. 155cm. :) Pienet hevoset ehkä siis, vaikka poneista paljon tykkäänkin!

 Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Vuonohevos tamma Floa. Vuokrasin sitä välillä viikoksi jne, niin sillä varmaan ensimmäisenä Koivurannan tallilta, jossa mentiin aika paljon itsenäisesti. Hepokankaalla taas Barolla oon mennyt ekana itsenäisesti.
  
 Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)

Riippuu paljolti hevosen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi en voisi kuvitella Jymyn olevan ilman kenkiä, koska sitä treenataan kuitenkin aktiivisesti niin kaviot kuluisivat helposti liian lyhyiksi. Jos taas hevonen on kevyemmällä tai esim. seuraheppana niin hyvin voisi olla ilman kenkiä. Molempi parempi siis. Itse ehkä suosin kuitenkin enemmän kenkiä :) Nyt täytyy myöntää, että ei mitään tietoa minkä kokoinen kenkä Jymyllä on.

 Klippaus: Puolesta vai vastaan?

 Tässäkin aika paljolti riippuu miksi halutaan klipata, jos syy on että kun muutkin niin ei. Mutta jos hevonen hikoilee jo pelkästä alkuverryttelystä niin mielestäni on asiallista klipata, koska näin on hevosellekin mukavampaa. Lisäksi hoitaminen sekä kuivatus on helpompaa. Olen suuresti klippauksen puolella, mikäli siis tarvetta oikeasti on.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Jymy on aina tarhannut Hepokankaalla toisen hevosen kanssa ja laitumella laumassa. Ja mielestäni hevosten kuuluisikin saada olla laumassa lajitovereiden kanssa. Meillä suurinosa on kahdestaan ja näin on Jymyn kannalta paras, koska se on nössö ja jää muuten helposti ilman ruokaa ulkona koska ei uskalla mennä syömään. Kuitenkin jos hevonen helposti potkii/ riekkuu toisten kanssa pahasti niin silloin sellaisen on parempi olla yksin. Mutta laumassa parempi :) 

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
 Luonne, ehdottomasti. Tai oikeastaan käyttötarkoitus on tärkein, mutta hyvä luonne on parempi kuin hyvä ulkonäkö. Kauneus on katsojan silmissä. :)
 Millainen on hyvä hevosblogi?

Sellainen, jossa postataan usein (melkein päivittäin) ja löytyy laadukkaita kuvia, sekä videoita. Postauksissa kerrotaan niin hyvistä kuin huonoistakin päivistä, sekä tehdään välillä erikoispostauksia. Hyvässä blogissa on myös hyvä ja siisti ulkoasu, joka houkuttelee lukijoita. Tosin sisältö on ulkoasua tärkeämpi. Lisäksi myös on mielestäni tärkeää, että uskaltaa tuoda omia mielipiteitään esille.
Pahin tippumisesi?
Oikeastaan koskaan ei ole käynyt kovinkaan pahasti (koputtaa puuta). Jymyltä tippuessani kisoissa sain joskus aivotärähdyksen ja kerran maastossa tiputtuani nivelsiteet meni poikki, mutta ei onneksi sen pahempaa ole käynyt.
 Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Monta.. Neljä ulkoloimea, kolme talliloimea, yksi ratsastusloimi ja kuusi fleeceloimea (kolme fullneck ja kolme tavallista).
Kuinka usein hevosesi liikkuu?
 5-7 krt viikosta riippuen. Yleensä pyrin liikuttamaan kuusi kertaa viikossa, mutta joskus Jymy voi saada kaksi vapaata. Joita tosin aina kadun jälkeenpäin kun sille tulee niin paljon virtaa. Joskus voi olla ettei taas vapaapäiviä ole ollenkaan, jos on esim. kisat tulossa jottei kertyisi liikaa virtaa. Tällöin yksi liikutus päivistä on kävely/ravailu päivä. Lisäksi tietty tarhailee noin seitsemän tuntia päivässä, joskus enemmän ja joskus vähemmän.
 Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
 Vähän molempia. Joskus oon liian varovainen jos oon esim. tippunut vasta niin sitten en uskalla ratsastaa tarpeeksi. Joskus taas uskallan ratsastaa "täysillä" ja tehdä kisoissakin todella tiukkoja teitä, sekä hyppiä ilman satulaa. En ehkä voi sanoa itseäni uhkarohkeaksi, mutta en kyllä varovaiseksikaan. Joku välimuoto :D

Haastan kaikki(!!!) hevosenomistajat, jotka lukevat tätä postausta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti