Sivut

tiistai 10. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI: LUUKKU 10

 Valokuvaus
Kuvaukseen käytän tätä kameraa ja nuita kahta putkea mitkä näkyy punaisessa laatikossa. Varsinkin tuo pidempi putki on tullut todettua tosi hyväksi!
 Minulta pyydettiin joskus valokuvaus vinkkejä, joten yritän tässä postauksessa jonkunlaisia vinkkejä antaa vaikka en itsekään ole kovin hyvä kuvaaja. Kuvailen lähinnä vain omaksi huviksi ja joskus lupaudun myös kuvailemaan muita ratsailla, tai heidän hevosiaan. Myös joskus tulee maisemakuvia otettua. Heti kameran saatuani kuvia tuli otettua huomattavasti enemmän, mutta nyt ei ole ollut niin paljoa aikaa kuvailla. Postaus on ehkä ennemmin omien otoksieni esittelyä ja kertomista millä asetuksilla olen kuvia ottanut.
Tässä melko ensimmäisiä ottamiani kuvia tällä kameralla. Kuvasta huomaa, että valoitus ei ole ollut kohdallaan ja kuva ei ole tarkin mahdollinen. Sää ei myöskään ollut puolellani, koska satoi lunta ja oli hämärää.


 Järjestelmäkameralla saa helposti melko tarkkoja kuvia, onkin sitten eriasia minkälaisia kuvia pitää hienona. Tykkään ottaa ylhäällä olevan tapaisia "taide-/luontokuvia" . Tämmöisten kuvien ottamisessa käytän yleensä pitkää putkea ja lähikuvaa. Lähikuva -asetuksella saa tarkennettua hyvin tiettyyn kohteeseen ja tausta jää "hämäräksi". Aika usein käytän automaattitarkennusta, mutta nykyisin olen opetellut myös käyttämään manuaalitarkennusta ja joskus sillä saa parempia kuvia kuin että antaa kameran itse tarkentaa. Lähikuvauksessa helposti tulee salama käyttöön varsinkin sisätiloissa, jolloin kuvat menee helposti "pilalle".
ISO-nopeus: ISO 100, Aukkoarvo: f/10, Valotusaika 1/250sek.
 "Kauneus on katsojan silmissä" - sanonta kuvaa hyvin valokuvausta. Kaikki eivät tykkää esimerkiksi samanlaisista maisema kuvista. Kuvilla on mielestäni tarkoitus yrittää "vangita" joku fiilis tai hetki. Esimerkiksi ylhäällä oleva kuva on otettu kovana pakkaspäivänä viime talvena. Vasta aurattu polku tarhoille, kirpeä auringon paiste ja kaunis lumisade. Vaikkakin talvella usein palelee niin silti ylläoleva kuva saa minut ainakin hyvälle tuulelle. Ylläoleva kuva on otettu maisema kuvauksella automaatti tarkennuksilla ja asetuksilla.
Kuvatessa kannattaa aina ottaa paljon kuvia. On vaikeaa vangita tietty hetki kuvaan, koska luonnonvalo ja esimerkiksi eläimet liikkuvat niin paljon ja nopeasti, joten jos ottaa paljon kuvia niin on helpompi saada edes yksi onnistunut kuva. Miullakin saattaa joskus tallipäivän jälkeen olla jotain 500 kuvaa otettuna, joista loppujen lopuksi ehkä 50 on julkaisukelpoisia.

 Kuvaan aina välillä hevosia muotokuvauksella. En ole vielä kovinkaan hyvä itse säätämään asetuksia, ja menetän helposti hermoni jos en osaa säätää oikeita asetuksia. Joten suosittelen ainakin aluksi kuvien räpsimistä nuilla "valmiilla" asetuksilla. Muotokuvauksella saa helposti tarkan kohteen ja usein tausta jää taakse "sumentuneena". Yläpuolella yksi ehdoton lempiotokseni. Mielestäni siinä kesän tunnelma välittyy.

Asetuksia kannattaa myös aika usein vaihdella, jos tuntuu ettei otokset onnistu. Esimerkiksi luonnonvalon takia joskus muotokuvalla kuvien otto ei onnistu, jolloin voi suosia puolestaan esimerkiksi maisemaasetusta tai urheiluasetusta. Ylempi kuva on otettu urheiluasetuksella. Kuvasta tulee suhteellisen tarkka, mutta taustasta ei välttämättä tule niin hieno.
Tämmöiset silmäkuvat otan oikeastaan aina lähikuvauksella. Ulkona usein on niin hyvä valo, ettei salamakaan tule esille. Urheiluasetuksella näistä ei tule yleensä niin "hienoja" vaan tarkentuu suurinpiirtein kaikkialle.
Talvella aamulla voi saada usein hyviä kuvia varsinkin pakkasella kun taivas voi olla oikeasti tosi hienonkin värinen. Ylläoleva kuva on otettu maisema asetuksella pakkasaamuna.
 Laidunkuvia ottaessa käytin oikeastaan vain urheilukuvausta ja automaattitarkennusta. Hepat liikkui niin nopeasti, ettei meinannut pysyä kameran kanssa mukana. Tuolta laitumeltakin otin varmaan miljoonia kuvia, koska vain harva oikeasti onnistui niin että hevosilla oli hyvä askel ja laatu pysyi hyvänä.

Lähikuvauksella otettu niin tarkentuu melko hyvin tuohon veteen :)

1 kommentti:

  1. Rupesin itkee kun näin Carsiman kuvan :'( <3 Ikävä!!

    VastaaPoista