Sivut

perjantai 13. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI: LUUKKU 13

Kuinka valmistaudun kisoihin..

Tarkoitukseni oli tehdä teille tälle päivälle my day, mutta unohdin kuvata puolen päivän jälkeen joten saatte sen ensiviikolla :)

Monet varmasti valmistautuvat kisoihin eritavoin. On varmasti myös monia yhteisiä rutiineja, kuten varusteiden puhdistus. Mielestäni kisoihin pitää lähteä siistillä hevosella ja siisteillä varusteilla. Joten tänäänkin tunnin jälkeen puunasin satulan ja suitset, sekä laitoin numerolapun valmiiksi suitsiin ja valitsin viikonlopulle kisahuovat. Yllättävää sinänsä, että estekisoihin lähdön vaikein tehtävä on valita minkä huovan laittaa.. :D Ainakin minulle se on yksi "vaikeimmista" tehtävistä.. Lisäksi tietysti pesen hevosen jos se on kovin likainen. Ja tottakai putsaan omat saappaat ja katson tallilla olevat omat kamat valmiiksi.
Koulukisoja edellisenä päivänä yleensä ratsastan radat läpi ja mutta en jää tahkomaan ratoja paljoa, jottei hevonen oppisi niitä ulkoa ja tarkoitus on aina että hevoselle sekä ratsastajalle jää hyvä mieli ratsastuksesta. Ennen estekisoja teen taas kevyen ratsastelun, jossa varmistan että hevonen reagoi super nopeasti pohkeelle sekä tulee kiinni. Lisäksi teen usein pieniä ympyröitä, jotta hevonen varmasti kääntyy. Lisäksi Jymyn kanssa teen aina vaihtoja edellisenä päivänä ennen estekisoja jotta varmasti radalla tulee vaihdot koska nyt ollaan harjoiteltu paljon vastalaukkaa että myös ne vaihdot löytyy. Mikäli letitän hevosen niin teen sen samana aamuna kuin on kisat. Muuten ne helposti yön aikana "hajoaa".

Edellisenä päivänä kuten tänäänkin pakkaan tavarat sankkoon ja laukkuun valmiiksi. Jos mahdollista niin vien myös osan jo traileriin. Täytän myös heinäverkon ja kiinnitän sen traikkuun. Karsinan eteen varaan kuljetuspäitset ja narun, sekä kuljetukseen tulevan loimen ja kuljetussuojat. Mukaan varaan aina varaohjat, sekä -narun ja -päitset. Varmuuden varalta on hyvä olla tiettyjä juttuja mukana. Kuten myös letityskumppareita, jesaria (eli ilmastointiteippiä), ylimääräiset kannukset, ylimääräiset hanskat, sankko ja harjoja, sekä muutama loimi säästä riippuen.

Kotona kuuntelen paljon tsemppaavia kappaleita, kuten muutamaa alla olevaa. Ja samaan aikaan pakkaan ja katson kisavaatteet valmiiksi. Tarkistan, että trailerin avain, hevosen paperit ja trailerin paperit ovat kisakansiossa. Lisäksi katson, että kisatakki ja muut ovat kunnossa, sekä testaan ovathan napit hyvin paikallaan takissa. Nimimerkillä muutaman kerran ennen starttia on nappeja irtoillut... Jos on pidempi reissu niin ostan matkaeväitä valmiiksi eli usein jotain piirakoita, suklaata ja juomista jne. Katson siis kaikki aamuksi valmiiksi, jottei kiiressä mitään unohtuisi ottamatta mukaan.
Jos ollaan menossa koulukisoihin (kuten huomenna) niin ennen nukkumaan menoa kertaan tulevat radat ja mietin miten missäkin kohtaa pitäisi ratsastaa. Suunnittelen myös seuraavalle päivälle aikataulun, jotta pysyn kartalla mitä pitää milloinkin tehdä. Selvitän myös lähtöaikataulun, jotta osaan sen mahdollisille hevosenhoitajille ilmoittaa. Yleensä koulukisoihin en välttämättä ota hevosenhoitajaa, koska yleensä siellä pärjää ilmankin. Estekisoissakin jos olen vain yhdellä hevosella ja iskä on kuskina niin pärjään ilman hevosenhoitajaa, mutta usein estekisoissa miulla on 1-2 hevosenhoitajaa mukana riippuen onko yksi vai kaksi hevosta mukana matkassa. Tällä varmistan, että pysyn aikataulussa ja voin olla vähemmän stressaamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti