Sivut

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

"Koira hyökkäsi ratsuhevosen kimppuun"

"Metsästä hyökännyt koira raateli ratsuhevosta Kontiolahdella

Hevosesta innostunut amerikanstaffordshirenterrieri pääsi karkaamaan sitä ulkoiluttaneilta omistajiltaan lauantaina.

Pohjois-Karjalan Kontiolahdella Jaamankankaalla ratsastusretki päättyi ikävästi koiran hyökättyä yllättäen metsästä ratsukon kimppuun.
- Metsässä irrallaan ollut koira pääsi karkaamaan omistajiltaan, kun se huomasi tiellä kulkevan hevosen. Koira hyökkäsi hevosen kimppuun purren sitä muun muassa takareiteen. Myös hevonen potki koiraa, mutta koira pääsi kotimatkalle omin jaloin, vanhempi rikoskonstaapeli Jarmo Paananen kertoo Iltalehdelle.

Omistajan onnistui pysyä hevosen selässä ja paeta uhkaavaa koiraa. Hevosen takareidessä olleet puremavammat olivat niin pahat, että eläinlääkäri joutui tikkaamaan haavan. Poliisi tutkii tapausta eläimen vartioimatta jättämisenä."

^Moni lukijoistakin on varmasti tämän uutisen nähnyt jo, mutta ajattelin julkaista sen täälläkin ja samalla tiedottaa ihmisiä. Yllättäen tästä oli jopa kirjoitettu ainakin kolmessa lehdessä: Karjalaisessa, Iltalehdessä ja Satakunnan Kansassa.

Tämä tapahtui tekstistä poiketen oikeasti perjantai iltana. Tapaturmaan joutunut hevonen asustaa tallilla, jossa Jymykin on. Itse olin tallilla silloin kun tämä tilanne tapahtui, yksi karmaiseva kokemus lisää. Hevonen pesupaikalle ja itse soitin välittömästi päivystävälle eläinlääkärille. Ja ell tulikin muutaman tunnin päästä soittamisen jälkeen. Koiralle ei tiedettävästi käynyt mitään, mutta hevoselle tuli takareisiin haavoja, joista pahin jouduttiin tikkaamaan. Hevonen voi tällä hetkellä ihan hyvin olosuhteisiin nähden.

Täällä Jaamankankaalla kun on hevosen kanssa maastoilemassa niin usein näkee yhden tai useamman koiran ulkoiluttajan. Mutta siinä aikana mitä olen itse käynyt maastossa (noin viisi vuotta olen käynyt tällä tallilla) täällä niin ikinä ei ole aikaisemmin käynyt tälläistä. Yleensä ainakin itse olen tervehtinyt koiran ulkoiluttajia ja lähes poikkeuksetta kun omistajat näkevät hevosia niin ottavat koiransa asiallisesti kiinni ja pitävät niistä hyvin kiinni, jos koirat vaikuttavat olevan mitenkään kiinnostuneita hevosista ja tervehtivät myös. Toki vahinkoja sattuu jokaiselle, ja on mahdollista että hihna voi katketa kovasta nykäisystä tai vastaavaa, mutta en silti voi käsittää miten tämmöinen on edes mahdollista. Koira oli yrittänyt purra/ottaa kiinni myös ratsastajan jalasta ja purra hevosta päästä/kaulasta. Koira siis oli reagoinut todella agressiivisesti. Onneksi pahimmilta vahingoilta tässä tapauksessa vältyttiin kummankin osapuolen kohdalla. Koirallekin olisi voinut käydä pahasti kun hevonen saaliseläimenä tietysti puolustautuu helposti potkimalla.

Itseäni ei mitenkään haittaa, että "törmäillään" maastossa koiran ulkoiluttajiin, hevosetkin tottuvat sillä tavoin hyvin uusiin olosuhteisiin. Meillä kaikilla on oikeus ihan yhtälailla liikkua siellä metsässä, ulkoilutettiin sitten koiria tai hevosia. Mutta mielestäni kummankin osapuolen on kunnioitettava toisiaan, jolla tarkoitan sitä että väistetään ja pidetään reilut välimatkat toisiinsa jottei tälläisiä vahinkoja kävisi. Se voi olla kohtalokasta kaikille. Itsekin lenkkeilen koirieni kanssa, tosin täällä ei liiku hevosia lähimaillakaan. Mutta mieleenikään ei tulisi päästää koiriani irti jos tietäisin että lähistöllä voi liikkua hevosia (enkä kyllä pidä itse irti koskaan muutenkaan meidän koiria talon ulkopuolella). Koirathan kuuluisi pitää kuitenkin kytkettynä kokoajan. Itseäni ei haittaa kuitenkaan ollenkaan, vaikka koirat olisivatkin metsässä irti JOS ne oikeasti tottelevat kunnolla omistajiaan. Itsekin varmasti päästäisin metsässä koirat irti purkamaan energiaa jos tietäisin, että ne tottelisivat kunnolla ja tulisivat varmasti heti kutsuessa luokse. Toki koirat ei välttämättä ole tottuneet hevosiin, ja voivat joutua yllättävään tilanteeseen kun näkevät ekaa kertaa. Tää nyt meni vähän ohi aiheen, koska koirahan ei ollut irti vaan oli päässyt irti mutta menköön..Mutta joo, tämmöinen oli nyt pakko tulla purkamaan tänne tän tapahtuneen jälkeen. Toivottavasti monet oppivat nuista lehtijutuista lukiessaan jotain miten pitäisi toimia vaaratilanteita välttääksemme. :) Mukavia heppailu hetkiä kaikille.

2 kommenttia:

  1. Voitko kertoa kuka hevonen toi oli? Laittaa vaikka viestiä sähköpostiin mulle (lovespeppi@gmail.com) kiinnostaisi hurjasti, ettei vaan ole tutulle hepalle käynyt mitään! Tai sit jos sulla on Kik nii mulle voi laittaa Sannikik

    kiitti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En julkisesti rupea nimiä kertomaan, mutta ei oo Zippo tai Tintti.

      Poista