Sivut

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kaksi päivää CR valmennuksissa

 Eilen ja tänään oltiin meidän tallilla olleella Eerika Häkkisen CR valmennuksessa. CR:llä tarkoitetaan Centered Riding:ia , eli valmennuksessa valmentaja keskittyi paljon istuntaan ja kertoi hyvin "miksi" ja "miten" joku asia pitää tehdä. Postauksen kaikki kuvat ovat tältä päivältä ja niistä kiitos Tarulle :) Taru oli kuvaamassa ehkä reilun puoli tuntia alkuun, joten kuvat on siltä ajalta ei lopusta ollenkaan laitoin kaikki ok kuvat.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun osallistui Eerikan valmennukseen, muutamilta kavereiltani olen kuitenkin kuullut hänen valmennuksistaan paljon hyvää. En kuitenkaan raaskinut ilmoittautua valmennuksiin, mutta pari peruutuspaikkaa tuli joten pääsin sitten niiden kautta valmennukseen.Valmennuksissa mentiin kahden hengen ryhmissä ja työskentely oli erittäin tehokasta!
Ensimmäisenä päivänä valmentaja kyseli ketä ollaan ja yllättyi kovasti kuullessaan Jymyn olevan 17vuotias ja yllättyi myös että se on suomenhevonen. Jymy sai jo olemuksellaan paljon kehuja miten hyvässä kunnossa se on, eikä kuulma uskoisi lähellekkään 17 vuotiaaksi. Nimen kerrottuani valmentaja tajusi kuulleensa Jymystä joskus (kyllä sillä on mieleenpainuva nimi :D ).

Heti ensimmäisenä minulta lyhennettiin jalustimia kaksi (!!) reikää. Tunne oli kuin olisi ratsastanut estejalustimilla koulusatulassa. Jalustimia lyhennettiin siksi, koska aikaisemmin olleillani jalkani valui eteen väärälle paikalla. Eerika huomasi myös nopeasti ison ongelmani = vasen käsi/ranne jää helposti jäykäksi ja menee eritasolle kuin oikea käsi. Sainkin hyvin usein muistutusta kädestäni. Lisäksi lyhyemmillä jalustimilla tuntui aluksi vaikealta ratsastaa, mutta kyllä siihen alkoi sitten tottua. Yksi tärkeä on, että saisin jatkossa pohkeen pidettyä paremmin kiinni hevosen kyljissä jotta myös avuista tulisi pienempiä ja koko ratsastuksesta eleettömämpää.
Tässä näkyy outo sisäkäden asento "pilkkikäsi" -> löysä ohja, hevosen kaula taipuu mutta turpa asettuu ulos. Kädet myös eritasoilla. Omasta kropastani pitäisi olla myös enemmän liikkeen suuntaisesti.
kamala etukönö ja yritystä hidastaa.
Aluksi työskenneltiin kevyessä ravissa ja pätkittäin lyhennettiin hevosen ravia lyhyemmäksi. Tämä oli Jymylle tosi vaikeaa, koska se olisi vain halunnut mennä reippaaseen tahtiin. Tehtiin myös ravi-käynti-ravi siirtymisiä ja myöhemmin ravi-käynti-laukka-ravi siirtymisiä. Kaikkia näitä päätyympyrällä. Tehtäväksi sain harjoitella juuri kokoamista ravissa ja laukassa, jotta myös niissä se jaksaa polkea alleen.
oiskohan vaikka lyhyempi ohja ja kädet samalle tasolle (ylös!)
kyynerpääkulma!

Jymy toimi koko eilisen tunnin ihan super hyvin. Se oli niin mukava ratsastaa, se oli rento ja pyöreä, sekä liikkui kivasti omalla moottorilla eteenpäin. Laukkakin sujui paremmin kuin pitkään aikaan ja senkin parantamiseen hyviä treenaus vinkkejä. Suokki saikin valmentajalta ja kuskilta paljon kehuja. Sen kanssa on kuulma tehty hienoa työtä ja siitä on tullut hieno :) Joka kerta on niin kiva kuulla siitä toisten suusta! Vielä sen kanssa on paljon työtä edessä, vaikka paljon sitä on myös tehty.
Tänään harjoiteltiin neliöllä ravin lyhentämistä, niin että aina kulmissa otettiin ravia kiinni ja jos taivutus tuotti vaikeuksia niin tehtiin kulmaan voltti. Tein aika moneen kulmaan voltin, jotta sain Jymyn kunnolla taipumaan ja selkeän eron ravin lyhennykseen ja normaaliin raviin. Suorilla mentiin normaalia ravia. Aluksi suorilla kevennettiin. Jymy oli jo vähän aluksi sitä vastaan että ravia lyhennettäisiin. Kuitenkin yritin työstää sitä siihen parhaimpani mukaan.
Laukassa mentiin vähän niinkuin kahdeksikkoa. Eli mentiin "yhtäaikaa" kumpaankin suuntaan (toisessa päädyssä siis oikea laukka, toisella vasen). Päätyihin tehtiin päätyympyrät ja sen jälkeen raviin keskellä pari askelta väistöä ja laukannosto. Esim. jos nostit vasemman laukan väistätit hevosta oikealle. Tällä saatiin takajalat alle ja nostosta parempi. Jymyn kanssa oli kuitenkin paljon vaikeuksia saada sitä niin nopeasti väistämään sivulle että nosto tulisi ennen seinää. Kuitenkin osasta nostoista tulikin tosi hyviä! Tätä tehtävää tehdään ehdottomasti jatkossakin! Jymy kuumentui laukassa tosi paljon, koska oletti että kohta tehtäisiin laukanvaihtoja (jatkuvasti vaihtui suunta). Yritin vain itse pysyä mahdollisimman rauhallisena. Jymy oli melko epävakaa edestä, kun jouduin pysäyttämään sen pari kertaa kuin seinään kun toinen ratsukko tuli päin niin se otti sitten aika pahasti herneen nenään. Ajoittain se kuitenkin oli hyvä, varsinkin laukka rullasi edellistä päivää paremmin. Loppuun tehtiin laukkalisäyksiä, joissa Jymy lopullisesti innostui eikä hidastamisesta ollut tietoakaan. Kun toinen lopetti niin mie jatkoin vielä ympyrällä molempiin suuntiin ravissa jotta sain sen tasaiseksi ja hyväksi. Lopuksi se olikin ihan hyvä :)

Ihan antoisat kaksi päivää ja menen kyllä jatkossakin Eerikan valkkaan jos on vain meidän tallille tulossa! :) Voin myös suositella muille, kokemattomammillekin ratsastajille. Koska todella tehtiin aika tason mukaan ja huomiota tuli tasaisesti kummallekin ratsukolle! Vinkkejä sateli kasapäin.


1 kommentti:

  1. Moro Miia! Haastan sut, löytyy mun blogin etusivulta 8)

    easylivingwithme.blogspot.com

    VastaaPoista